Składniki:
1 kalafior ok. 1 kg
sos beszamelowy
1/2 filiżanki parmezanu
20 czarnych posiekanych oliwek bez pestek
3 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
masło i bułka tarta
Podzielić kalafiora na różyczki o łodyżce nie
dłużej niż 1 cm. Gotować 5-7 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przygotować sos
beszamelowy.
Sos beszamelowy:
2 filiżanki mleka
1/4 filiżanki masła
1/2 filiżanki mąki
sól
Mleko podgrzać, prawie do zagotowania.
Rozpuścić w rondelku masło i trzymając na małym ogniu dodawać powoli mąkę,
ciągle mieszając. Gotować 1 minutę. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając, wlać
połowę gorącego mleka. Ponownie podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając
dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wtedy powoli dodać resztę mleka i podgrzewać,
ciągle mieszając aż do zagotowania. Posolić do smaku i mieszać aż sos
zgęstnieje.
Wymieszać sos z rozgniecionym kalafiorem,
parmezanem, jajkami, oliwkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Natłuścić
okrągłą foremkę, posypać tartą bułką i ułożyć masę. Umieścić foremkę w garnku z
wodą i wstawić na 45 minut do rozgrzanego piekarnika do 180C. Wyłożyć na
półmisek i podawać.
Cauliflower Casserole - English Version -
Ingredients:
1 cauliflower about 1 kg
Béchamel sauce
1/2 cup Parmesan cheese
20 black olives, pitted, chopped
3 eggs
pinch of nutmeg
salt and pepper
butter and bread crumbs
Divide the cauliflower into florets on the stalk not more than 1 cm. Cook for 5-7 minutes in salted water. Strain. Prepare bechamel sauce.
Béchamel sauce:
2 cups milk
1/4 cup butter
1/2 cup flour
salt
Heat the milk almost to a boil. Dissolve the butter in a saucepan and keep over low heat slowly add the flour, stirring constantly. Cook for 1 minute. Remove from heat and stirring constantly, pour half of the hot milk. Reheat over low heat, stirring constantly until the sauce starts to thicken. Then slowly add the remaining milk and heat, stirring constantly until boiling. Add salt to taste and stir until the sauce thickens.
Mix the sauce with crushed cauliflower, parmesan cheese, whisked eggs, olives, salt, pepper and nutmeg. Grease a round mold, sprinkle with bread crumbs and place the weight. Place the mold in a pan with water and put in 45 minutes in the oven to 180C. Put on a plate and serve.
Cauliflower Casserole - English Version -
Ingredients:
1 cauliflower about 1 kg
Béchamel sauce
1/2 cup Parmesan cheese
20 black olives, pitted, chopped
3 eggs
pinch of nutmeg
salt and pepper
butter and bread crumbs
Divide the cauliflower into florets on the stalk not more than 1 cm. Cook for 5-7 minutes in salted water. Strain. Prepare bechamel sauce.
Béchamel sauce:
2 cups milk
1/4 cup butter
1/2 cup flour
salt
Heat the milk almost to a boil. Dissolve the butter in a saucepan and keep over low heat slowly add the flour, stirring constantly. Cook for 1 minute. Remove from heat and stirring constantly, pour half of the hot milk. Reheat over low heat, stirring constantly until the sauce starts to thicken. Then slowly add the remaining milk and heat, stirring constantly until boiling. Add salt to taste and stir until the sauce thickens.
Mix the sauce with crushed cauliflower, parmesan cheese, whisked eggs, olives, salt, pepper and nutmeg. Grease a round mold, sprinkle with bread crumbs and place the weight. Place the mold in a pan with water and put in 45 minutes in the oven to 180C. Put on a plate and serve.
Nessun commento :
Posta un commento